Éppen hogy csak az életünk részévé vált a 3D-s mozizás, már meg is érkezett az új dimenzió, szám szerint a negyedik, hogy még kevésbé érezzük unalmasnak a mindennapokat. A március 14-én debütált moziterem a Westendben épült meg. Kipróbáltuk.

Aki nem szenvedett még valódi hajótörést, nem vett még részt egy hétfő délutáni autós üldözésben, vagy nem zuhant le még egyszer sem szikláról, az nem tudja, hogy miből marad ki. Szerencsére most a testi épségünk veszélyeztetése nélkül lehet kipróbálni mindezt a Westendben, ahol Európában az elsők között nyílt meg a 4DXmoziterem.


A negyedik dimenziónak egyébként ebben az esetben semmi köze sincs az időutazáshoz, a párhuzamos univerzumokhoz, sem pedig földönkívüliekhez, hanem arról van szó, hogy szagokkal, mozgószékekkel, széllel, extra fényhatásokkal és igazi vízzel egészítik ki a moziélményt. Mi a Pí életére ültünk be.Őszintén szólva egy kicsit szkeptikusan vágtunk neki a kalandnak, és mint minden újdonságot, ezt is kiforratlan, hatásvadász ötletnek tartottuk. Tévedtünk. Szerencsére a film lassú indulásának köszönhető csalódásunk, amelyet a kényelmes kameramozgásokra reagáló székek, és a közben alattuk kattogó fogaskerekek okoztak elszállt egy nagy adag tavaszi virágillattal, amely közvetlenül az arcunkat vette célba az előttünk lévő ülésekbe épített fúvókákból. Persze ez még egy egészséges beporzási láz elindításához sem lett volna elegendő (főleg nem ahhoz, hogy elhitesse velünk, hogy jó helyre kerül a 3000 forint jegypénz), de szerencsére az eddigieknek csupán annyi volt a célja, hogy hozzászoktasson ahhoz, ami ezután felturbózva következett; a hajó könyörtelenül elsüllyedt.A komolyabb jelenetek sok meglepetést tartogattak. A kamerarángatások, a fedélzetet csapkodó hullámok, és a vihar remek lehetőséget adtak ennek a technológiának a kihasználásra: a meglepetés ereje, és a frizuraszabdaló, hideg szél néha a női nézőket sikoltozásra késztette, valamint néhány székekre tett kabát is áldozatul is esett a tomboló elemeknek, és hamar a sorok között kötöttek ki a földön. Szerencsére az üdítő és a pattogatott kukorica nem élt át hasonló kellemetlenséget, és a gyomrunk is megmenekült a teljes felfordulástól. Tetszett, hogy a sima 3D-s mozikkal ellentétben, itt nem volt sok idő elfeledkezni arról, hogy egy különleges előadásra ültünk be: amikor az indiai fiú az égre nézett, mi is hátradőltünk, ha pedig a víz alá merült, mi is majdnem csukafejest produkáltunk a padló irányába. De ezen kívül néhány meglepetésszerű fújásra, spriccelésre is bármikor számítani lehetett, szinte akárhonnan. Mivel nem szeretnénk szpojlerezni, ezért nem megyünk bele a részletekbe.

Végeredményben elmondhatjuk, hogy mosollyal az arcunkon, elégedetten sétáltunk ki a teremből, azonban felkerült a listánkra egy-két dolog, amit hiányoltunk.


Nem éreztük például az állatkert jellegzetes illatát, a halszagot, és semmilyen egyéb orrfacsaró bűzt sem, holott erre lett volna kereslet részünkről. Nem tudjuk, hogy ez szándékos, vagy csupán egy egyszeri technikai malőr volt, de állítólag rengeteg különbféle szaggal lehet találkozni attól függően, hogy mi történik a vásznon: van például puskaporra, égett gumira, de még piacra hajazó illat is. Sajnos semmi ilyesmivel nem találkoztunk.


Másik negatívumként jegyeztük fel még azt, hogy semmilyen effekt nem erősített rá az esős/vizes jelenetekre. Nyílván nem a tűzcsapok beindítását vártuk, sokkal inkább egy párásabb, vagy legalább egy nedves környezetre utaló légkört, amit még kibírnak az iPhone-ok is. Végülis ha egyszer 4D, akkor legyen kemény.Még nem lehet tudni, hogy képes-e az új technika arra, hogy viszonylag nézhetetlen filmeket élménydússá varázsoljon, (a Pí élete effektek nélkül, könyvből olvasva is jó történet), de reméljük, hogy a 4. dimenzió nem csupán egy jó trükk lesz, hogy eltereljék a figyelmet a vadászgépeket egy késsel levadászó John MccLane-ről.

A 4DX mozi egyébként Koreából származik és 2009. óta létezik. Máig körülbelül 40 ilyen terem működött világszerte, de idén Európában és Japánban is újakat nyitnak. Üdvözöljük.